Zeka ve motor gelişimi normal olan bir çocukta, diğer çocukların çoğunun mesane kontrolü yapabildiği çağda bu özellik gelişmemişse o çocukta Enürezis olduğu kabul edilir.Genel olarak 5 yaşında olupta mesane kontrolü bulunmayan bir çocuk bu tanıma uyar.
Bir çocuk ortalama 2.5 yaşında çişini tutmayı, haber vermeyi ve yardımı ya da yardımsız tuvalette çiş yapmayı öğrenir.Çocuğun idrar denetimini öğrenmesi demek; böbreklerin sürekli olarak ürettiği idrarın elastik bir yapısı olan idrar torbasında birikmesi ve mesanenin çıkış kapısını büzerek kapatan kas yapısı nedeniyle altının kuru kalması demektir.
İdrarını başlangıçtan itibaren hiç tutamayan bir çocukta Birincil Enürezis, daha önce bir süre idrarını tutabilirken sonradan altını ıslatmaya başlayan bir çocukta ise İkincil Enürezis’ten söz edilir.
Enürezis sıklıkla ailesel bir bozukluktur.Enürezisli erkek çocukların %74’ünün, kızların %58’inin anne veya babasından bir ya da ikisinde daha önce enürezis vardır.
1265 çocukta gerçekleştirilmiş bir çalışmada, 3 yaş grubunda %43, 4 yaş grubunda %20, 8 yaş grubunda %7 dolayında alt ıslatma görülmüştür.Erkek çocuklarda daha sıktır.
Nedenleri:
6 yaşından önce kendiliğinden iyileşme oranları yüksek olduğu için ilaçla tedavi yapılmaz önerilmez.
Mesane üzerine irrite edici uyarıcı etkisi olduğu bilinen turunçgiller (Portakal-Limon-Domates), gazlı içecekler, kafein ve çikolata gibi gıdaların alımı azaltılmalıdır.