Kafatası gelişiminde çok önemli bir yapıdır. Bebeklerin başındaki yumuşak bölgelere “Bıngıldak- Fontanel” denir. Çocuk gelişimindeki bu geçici yapı, bebeğin sağlık durumu hakkında ipuçları da verir.
Bebeklerin kafataslarında doğuştan 6 adet yumuşak bölge bulunur ama bunlardan ancak iki tanesi (2) elle hissedilir. Bıngıldakların en büyüğü, başın tam üstünde yer alır ve diktörtgen şeklindedir, doğuşta yaklaşık 2 cm. büyüklüğündedir, ‘Ön Fontanel’ olarak adlandırılır. Ayrıca doğumda ortalama yarım cm. olan küçük bıngıldak ‘Arka Fontanel’ olarak adlandırlır ve 2-3. ay sonunda kapanır.
Bıngıldakların üzerini kaplayan yumuşak doku oldukça kalın ve dayanıklıdır. Bun nedenle yıkarken ve kurularken zarar görmesi söz konusu olamaz. Kafatasını oluşturan kemiklerin bıngıldaklarla birbirinde ayrılmış olması, normal doğum sırasında dar doğum kanalından geçen kafatasının bu zorlu geçişe uyum sağlamasını kolaylaştırır. Bazen zor doğum sırasında, kafa kemikleri komşu kemiklerin üzerine doğru kayar ve bu nedenle yenidoğan bebeğin kafası asimetrik olabilir. Ancak bu durum birkaç gün içinde düzelir. Bu yumuşak oluşumlar sadece doğum sırasında değil, doğumdan sonrada sağladığı esneklikle bebeği kafa travmalarından korur.
Ön bıngıldağın genişliği, erken veya pes kapanmas sağlığında büyük önem taşır. Ön bıngıldağın normalin üstünde geniş olduğu birçok hastalık vardir!
Bıngıldağın kapanması bazen 3. ayda bile olabilir ancak bebeğin başçevresinin yakından izlenmesi gerekir. Bebeğin beyin gelişiminin iyi olmadığı durumlarda bıngıldak normalden küçüktür veya erken kapanır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta; Bıngıldağın normalden kabarık veya küçük olmasıdır. Kafa içinde bosals arttıran bazı hastalıklarda;
Vücutta su kaybı olduğu durumlarda ise çöküklük dikkati çeker.Bıngıldağın durumuna bakmak için bebeğin sakin olduğu bir zaman seçilir ve çocuk oturur durumda değerlendirilir. Bıngıldağa dokunulduğunda çocuğa zarar verme olasılığı yoktur. Çünkü bıngıldak esnek bir zarla çevrelenmiştir ve darbelere dayanıklıdır.